De beste dagene som sanger

Bergens Tidende, 09.04.2008


Sehnsucht
Matthias Goerne: Schubert Edition, vol. 1
Elisabeth Leonskaja, klaver
harmonia mundi

Løfterik åpning på et Schubert-prosjekt det skal bli spennende å følge


«Jeg ville finne en bedre måte å bruke mine beste dager som sanger», sa Matthias Görne for nylig i et intervju. Den store, tyske barytonen er nettopp fylt 40. Og har lenge vært frustrert over de prosjektene plateselskapet Decca har tilbudt ham. Nå har han tatt saken i egen hånd. Og da måtte det naturligvis bli Schubert-lieder, ikke bare en enkelt plate, men en hel serie – som plateselskapet harmonia mundi har påtatt seg å utgi. 

Görne har valgt ut 240 av Schuberts om lag 800 lieder. De tre store sangsyklusene skal med, men resten av de elleve platene vil bli organisert slik Görne har gjort det på konserter de senere årene der programmene har vært sammensatt av sanger med felles stemning eller tema. Første utgivelse i serien er en slik stemningsmessig organisert plate. Under overskriften «Sehnsucht» – lengsel – tar Görne og den glimrende russiske pianisten Elisabeth Leonskaja oss på reise gjennom femten sjeldent innspilte sanger, femten erkeromantiske landskaper preget av mørk melankoli og bleke håp.

De fleste av sangene viser Schubert fra en mer dramatisk side enn vi er vant til. Mange av dem er ganske lange, oppbygget som store fortellinger med brå stemningsskift og med slyngete melodilinjer som går på tvers av tekstenes strofestruktur. Dette er et materiale som passer perfekt til Görne. Stemmemessig er han bedre enn noensinne. Klangen er mørk og fyldig i dybden, og han kan, uten problemer, svinge seg opp i høyden, langt høyere enn det er vanlig for denne typen baryton. Han synger hele tiden inn til kjernen i melodilinjen og klarer på forunderlig vis å markere hvordan en enkelt tone plutselig endrer karakter og musikalsk betydning når Schubert slår til med sine overraskende harmoniskift i klaversatsen.

Men en vakker stemme er ikke nok i dette repertoaret. Det som gjør Görne til tidens ledende forvalter av den tyske liedtradisjonen, er hans tekstfortolkning. Han har levd med disse tekstene. Han forstår dem til bunns. Og er i stand til å fremvise sin forståelse på en naturlig, gjennommusikalsk måte.

Et løfterik åpning på et Schubert-prosjekt som det skal bli spennende å følge.

Ingen kommentarer: