Maraton

Bergens Tidende, 01.06.2010

Bach: Suiter for solocello nr. 1-6 (BWV 1007-12)
Jaap ter Linden, cello og cello piccolo
Festspillene
Domkirken

Et høydepunkt i årets festspillprogram


Vi var i Domkirken på søndag for å høre Jaap ter Linden, den store hollandske tidligmusikk-cellisten. «Velkommen til maraton», sa han til publikum. Og maraton ble det – Bach-maraton, tre timer i selskap med en ensom musiker som sitter i kirken og spiller seg igjennom alle Bachs seks suiter for solocello. En musikalsk styrkeprøve, en nesten umenneskelig kraftanstrengelse

Hver av de seks suitene består av et preludium og fem nok så forskjellige dansesatser. Men som kvelden gikk, ble det tydelig at Linden ikke bare tolket den enkelte suiten og dens satser som en helhet, men at han også oppfattet selve serien av suiter som ett stort, sammenhengende verk.

Der Rostropovitsj og de andre gamle cellistene spilte hver enkelt av suitene med stor tone og deklamerende uttrykk, bygget Linden en stor spenningsbue opp fra nr. 1 til nr. 6. Han startet nesten stillferdig og spilte de tre første suitene med lett, myk tone, ofte med overraskende raske tempovalg og med understreking av det flytende og strømmende i musikken. Så i Ess-dur suiten, den fjerde i rekken, endret musikken karakter. Plutselig var det mer bunn i uttrykket, sarabanden hadde tyngde og det ble større kontraster mellom de enkelte satsene.

Det fortsatte i den femte suiten som ble spilt med en syngende, nesten messende tone. Nå var det ikke lenger dansemusikk vi hørte, men musikalsk retorikk, et stort deklamerende uttrykk bare avbrutt av en enkel, prunkløs tolkning av den nesten minimalistiske sarabanden. Og da var det tid for den store avslutningen: Den sjette suiten spilt på en cello piccolo med fem strenger, noe som ga preludiet en nesten overjordisk vakker klang og som fikk fram de folkemusikalske, sekkepipeaktige effektene som også ligger i Bachs musikk.

Maraton, styrkeprøve, kraftanstrengelse – Jaap ter Linden var tydeligvis utmattet da han satte punktum kvart over elleve søndag kveld. For oss som fikk lov å være med på reisen, ble denne kvelden det foreløpige høydepunktet i årets festspillprogram.

Ingen kommentarer: