Med bred pensel

Anmeldelse, 09.06.2010 (ikke trykt)

Verk av Robert Schumann
Saleem Abboud Ashkar, klaver
Nikolaj Znaider, dirigent
Bergen Filharmoniske Orkester
Festspillene
Grieghallen

En flott avslutning på to flotte uker


Så ble det festspillavslutning med klaverkonsert i a-moll. Riktignok Schumanns, ikke Griegs. Men likevel. Det var den unge palestinske pianisten Saleem Abboud Ashkar som var solist. Han startet med en sirlig, nesten forsiktig presentasjon av temaet og man skjønte med en gang at dette ville bli en litt annerledes tolkning enn man er vant til.  Utover i konserten demonstrerte han flere ganger at han har både kraft og teknikk til å løfte de utadvendte partiene i dette verket. Men det var samtidig klart at han hadde betydelig mer sans for de lyriske, dvelende kvalitetene og det brede, syngende foredraget.

Det var mer Schumann på programmet, de to siste symfoniene med Nikolaj Znaider som innsiktsfull reisefører. Man kan kanskje dele verdens dirigenter inn i to store grupper. Det er dem som har et analytisk røntgenblikk. De gjennomlyser verkene og framviser deres indre mekanikk. Znaider  hører definitivt til i den andre gruppen der vi finner de samlende, syntetiserende dirigentene. Han har et tydelig kroppsspråk, han viser musikerne og oss hva som er viktig i verket, men han er ikke detaljorientert. Han er opptatt av samspillet, de store formene, den velformede frasen, det lange åndedraget.

Denne strategien passer utrolig godt til Schumanns romantiske symfonier. De er viltvoksende fortellinger, fulle av digresjoner, plutselige innfall og innskudd. Znaider holdt sammen på det hele. Han malte de pastorale satsene i den «Rhinske» symfonien med bred pensel, og valgte generelt litt langsomme, romslige  tempi for å få alt med. Av og til minnet han nesten om Celibidache. Kanskje er det karakteristisk at det er de eldre dirigentene man kommer til å tenke på når man hører ham. Det er noe fascinerende «old school» over ham, både når han spiller fiolin og når han dirigerer.

Musikerne i BFO likte tydeligvis å spille med en dirigent som har sans for denne delen av repertoaret. De hadde i alle fall en formidabel kveld. Alt var på plass. Sømløse overganger.  Flotte solopartier. Lengsel i strykerne og smell i messingen.  En flott avslutning på to flotte uker.

Ingen kommentarer: