En ny stemme

Bergens Tidende, 29.09.2004


Italian Opera Arias
Arier av Donizetti, Verdi, Puccini m. fl.
Rolando Villazón, tenor
Marcello Viotti, dirigent
Münchner Rundfunkorchester

Sensasjonell soloplate med meksikanske Rolando Villazón


Her er en cd med 15 kjente italienske arier. Tekstheftet inneholder tekstene til dem alle pluss et lengre essay om genren. Men ikke ett eneste ord om sangeren! Hvilket er rart. Dette er en soloplate. Sangeren er ung. Han er ny på scenen. Han har en helt fantastisk stemme. Kanskje er det nettopp han vi alle har ventet på i etterhvert mange år, han som skal ta over fra Pavarotti og Placido Domingo?

Det siste året har han sunget La Traviata på Metropolitan og Hoffmans Eventyr på Covent Garden. På denne platen presenterer han seg med arier fra noen av operalitteraturens største roller. Og demonstrerer at han behersker dem alle. Stemmen er stor og fyldig i hele registret. Han springer uanstrengt opp i høyden og klarer alle toppnoter uten problemer. Og her er ingen av de vanlige skavankene, ingen tenorhulk, ikke noe spill for galleriet. Bare lange, flotte melodilinjer formet med overbevisende, naturlig musikalitet og autoritet.

Rolando Villazón er navnet. Husk det! Ham kommer vi til å høre mer om.

Vakre sanger

Bergens Tidende, 15.09.2004


Verker av Maurice Ravel, Dimitri Shostakovitsj, Ottorino Respighi, Erwin Schulhoff og Benjamin Britten
Magdalena Kožená, mezzosopran
Malcolm Martineau, klaver
Henschel Quartett
Deutsche Gramophon

Raus recital-plate fra Magdalena Kožená


Platen heter «Songs» – sanger, rett og slett. En beskjeden tittel for en plate som er så uforskammet god. Ved avstemningen om årets Gramophone Awards gikk den inn på førsteplassen i kategorien vokalmusikk. Og det forstår man godt. For dette er en recital-plate av de virkelig sjeldne: En samling sjeldent hørte sanger av fem veldig forskjellige komponister. Sunget av Magdalena Kožená med en sjeldent vakker stemme. Hun er varm og mørk i mezzosopranenes sentrale register og forvandler seg til en funklende sopran når det trengs. I tillegg har hun et flott dramatisk talent. Hun er skarp, ironisk i Sjostakovitsjs Satirer, op. 109, inntrengende i Brittens Charm of Lullabies, op. 41. Og hennes tolkning av Respighis Il tramonto sammen med Henschel Quartett har alle sjanser for å bli en sviske.

Bibers univers

Bergens Tidende, 01.09.2004


Heinrich Ignaz Franz von Biber: Harmonia artificiosa-ariosa
Reinhard Goebel
Musica Antiqua Köln
Archiv Produktion

Virtuos musikk skrevet av 1600-tallets største fiolinist


Gjenoppdagelsen av Heinrich Ignaz Franz von Bibers musikk fortsetter med denne dobbelt-CD der Reinhard Göbel og kolleger fra Musica Antiqua Köln spiller «Harmonia artificiosa-ariosa» – en samling av sju partitaer for to fioliner og continuo, første gang trykt i 1696. Dette er musikk skrevet av 1600-tallets største fiolinist, musikk for virtuoser, spilt av virtuoser. Her er flotte flerstemmige satser. Her er halsbrekkende løp og blomstrende forsiringer. Men det mest overveldende er den dirrende, sanselige strykerklangen som endrer karakter fra partita til partita fordi Biber i hver nytt stykke stemmer fiolinene om på nye måter. Hver av disse partitaene skaper et særpreget klangunivers, helt ulikt all annen barokkmusikk man har hørt før

Sangeren i sentrum

Bergens Tidende, 01.09.2004


Franz Schubert: Winterreise
Ian Bostridge, tenor
Leif Ove Andsnes
EMI

Kontroversiell versjon av Schuberts Winterreise


At Bostridge har en vakker, lys stemme og en imponerende teknikk, vet vi fra før. Han vet det også selv. Og det er kanskje problemet. For det er noe ekstremt selvforelsket og affektert over denne merkelige versjon av Winterreise. Her er det tydeligvis sangeren som er det viktigste, ikke sangen. Tekstene forsvinner i et fyrverkeri av vokaleffekter. I hver eneste sang, ofte i hver eneste linje er det brå skift i klangfarge og dynamikk, plutselige aksenter, uventet bruk av vibrato, osv. Teknisk imponerende, ja visst. Men en eiendommelig gammeldags, teatralsk tolkning som ikke gjør oss klokere på verket. På pluss-siden: Sublimt klaverspill av Leif Ove Andsnes. Hans korte introduksjoner er små perler i seg selv, og hans akkompagnement føyer hele tiden innsiktsfulle kommentarer til tekstene.