Vinterreise

Bergens Tidende Morgen, 02.11.1994

«Winterreise» av Franz Schubert
John Magnuson, baryton
Knut Albrigt Andersen, piano
Troldsalen

John Magnuson i Troldsalen. Med et eneste verk på programmet: «Winterreise», Schuberts store sangsyklus om tap, ensomhet, død. En sanger, alene i sentrum i halvannen time. En imponerende prestasjon.

Skal man gjennomføre et slikt krevende verk må man økonomisere med kreftene. Og det ordet som umiddelbart meldte seg under konserten på søndag var da også nettopp «økonomisk» – for Magnuson er en god tekniker som vet hvordan man forvalter en stemme, hvordan man bruker ressursene på den mest fornuftige måten.

Resultatet er ikke til å ta feil av: Stemmen hans er velpleiet – og først og fremst vellagret, med nydelige farger både i topp og bunn. Vel er den ikke ung lenger, men den har fortsatt den smidigheten som Schuberts sanger alltid krever, den bevegeligheten i klang og fargelegging som er helt uomgjengelig hvis man f.eks. skal klare de brå stemningsskiftene i en sang som «Rast». Det er en moden stemme som stadigvekk kan smelle til med betydelig kraft i det meste av registret, også i høyden   der alderen først og fremst viser seg som en viss forsiktighet i tonedannelsen og en tendens til å gjøre de mest krevende frasene en smule kortere enn skrevet står.

«Winterreise» er imidlertid ikke bare en samling tekniske problem, det er selve sammenfatningen av romantikken, av den høye liedkunst, og av en hel periodes livsfølelse. Men når det gjelder nettopp disse aspektene hadde Magnuson vel ikke så mye å tilby. I det tekstlige og musikalske uttrykket virket hans fortolkning noe mekanisk og enstonig – «økonomisk» også i denne sammenhengen, men nå i betydningen «sparsommelig»: Når man, som han, velger å låse stemningsbarometeret fast nede omkring kulde og depresjon, kommer man til å ligge temmelig skjevt i forhold til Schuberts verk. For vel går Vinterreisen gjennom kalde følelseslandskaper, men det er også et verk som spiller tapets psykologi ut i hele dets melankolske bredde.

Ingen kommentarer: