Sangbart og uttrykksfullt

Bergens Tidende Morgen, 25.05.2003

Verk av Mozart, Beethoven m.fl.
Richard Goode, klaver
Grieghallen

Richard Goode i imponerende maratonprogram


Han kommer ruslende inn i Grieghallen, setter seg til flygelet, og kaster seg brummende og småsyngende inn i musikken. Amerikanske Richard Goode er i gang med et av sine berømte maratonprogrammer. Og fra første takt sitter man der med blanke øyne og frysninger på ryggen.

I en tid som mer og mer preges av musikalsk spesialisering, blir en kunstner som Richard Goode etter hvert noe nær en anakronisme: Her har vi en fremragende pianist som beveger seg fordomsfritt omkring i hele musikkhistorien og som spiller alt han finner med usvikelig sikkerhet. Det er ikke mange slike pianister tilbake.

Alene et blikk i kveldens tettpakkede program forteller alt om bredden og liberaliteten i hans musikksmak: Med et spenn fra William Byrds elizabethanske virginalmusikk til Debussys preludier, og med Mozart, Beethoven og Chopin som mellomstasjoner er alt lagt til rette for et godt, gammeldags "recital" av den typen man sjeldent hører i dagens konsertsaler.

Og Goode skuffer ikke. Det er rett og slett imponerende at han klarer å håndtere dette enorme spennet, at han formår å gå inn i alle disse meget forskjellige musikalske universer i løpet av en kveld, at han hver gang gjør det med respekt og med sans for nettopp de spesielle kravene den enkelte komponisten stiller. Han spiller Byrds pavaner og gaillarder blomstrende og sanselig; hans tolkning av Mozarts 8. klaversonate, KV 310, er virtuos og elegant med en førstesats i et helt forrykende ungdommelig tempo; hans Debussy-preludier er drømmende, svevende, dekadente.

Og gjennom hele dette mangslungne programmet er det likevel hele tiden Richard Goode man hører: en sterk, sikker stemme som setter sitt umiskjennelige preg på musikken. Og som klinger rent igjennom i Beethovens klaversonate nr. 30, op. 109. Sistesatsen er en andante - "molto cantabile ed espressivo": meget sangbart og uttrykksfullt. Slik er det. Slik spiller Goode klaver.

Ingen kommentarer: