Riktig musikk

Bergens Tidende Morgen, 15.11.1993

Fana Unge Strykere
Fana Unge Symfoniorkester
Skjold Skoles Musikkorps
Korskirken

Festkonsert sto det i annonsen. Og det var faktisk ganske festlig i Korskirken på lørdag: En festlig konsert med entusiastiske unge musikere i alle aldre fra ti år og oppover ­– overvært av et like entusiastisk og til tider overordentlig livlig publikum av foreldre, søsken, venner og bekjente: Glade mødre filmet sine dyktige barn med surrende videokameraer; besteforeldrenes høreapparater pep; trette spedbarn hylte og skrek. Og midt i al dette muntre anarkiet ble det så spilt musikk – riktig musikk.

Det var koraler av Bach – nydelig transskribert for blåsere og nydelig spilt av Skjold Skoles Musikkorps. Det var konserter av Vivaldi og Marcello og et lite stykke Mozart med Fana Unge Strykere. Og til sist, da alle de unge musikerne forenede kreftene sine og ble til Fana Unge Symfoniorkester, fikk vi høre Händels Fireworks-suite og noen satser fra en av Telemanns Ouverturer.

Det er imponerende så mye de fikk til, alle disse barn og unge samlet om orkesterspillets vanskelige kunst under ledelse av pedagogiske ildsjeler. Men kanskje mest imponerende var det at det aldri på noe tidspunkt var tale om å forenkle musikken eller om å slakke på de musikalske kravene av hensyn til de unge musikerne.

Repertoarvalget var til eksempel helt konsekvent: Det ble utelukkende spillet «riktig» musikk – i betydningen gedigne, solide verk som like gjerne kunne ha stått på et voksent orkesters program. Man hørte selvsagt at det var unge amatører som spilte –  det var mange sure passasjer og usikre innsatser underveis gjennom kveldens program – men vel så viktig er det at de flerstemmige forløpene var klart artikulerte, og at det var gjort tydelig rede for de dynamiske forholdene i kveldens verker. Kort sagt: de unge musikerne og deres ledere greidde å gi verkene både form og struktur – de greidde å skape riktig musikk.

Ingen kommentarer: