En gave

Bergens Tidende Morgen, 30.11.1993

Verk av Edvard Grieg og Julius Röntgen
Ronald Brautigam, klaver
Troldsalen

Bergenserne elsker musikk, og især elsker de Grieg – hevdes det. Men hvor dypt stikker denne kjærligheten egentlig? Hva blir det av alle musikkelskerne når festspillene er forbi og Leif Ove Andsnes har reist over fjellet? Det lurer man på av og til, spesielt når man, som undertegnede, har fulgt Troldsalens konsertserie «Med Grieg i Verden» høsten igjennom: Her har alle gode krefter og sponsorer lagt seg i selen for å forære det bergenske musikkpublikum en skikkelig jubileumsgave. Søndag etter søndag har de beste solistene fra inn-  og utland spilt og sunget musikk av Grieg og hans samtidige. Og søndag etter søndag har Troldsalen vært nesten tom.

På søndag var det særlig ille. Pianisten Ronald Brautigam var kommet reisende helt fra Nederland for å presentere et veldig spennende program der Griegs Lyriske stykker op. 12 og op. 71 dannet ramme om sjeldent hørte verk av Griegs nederlandske ven Julius Röntgen. Og i salen satt, sier og skriver, ti personer.

Men det ble i det minste en sterk opplevelse for disse ti rettferdige. For Brautigam er en helt fremragende pianist. Han har lagt alle tekniske problemer bak seg og kan konsentrere hele sin innsats om de rent musikalske spørsmålene – som han besvarer på en måte som får oss til å minnes den unge Richter: Det er som om Brautigam improviserer musikken frem, som om han finner svarene og skaper den endelige formen, på stedet, i selve det klingende øyeblikket. Han spiller lyttende innover og nedover i musikken – konsentrert om å tydeliggjøre de fineste klangnyanser i Griegs krystallinske miniatyrer eller om å frasere de virile melodiske bevegelsene i Röntgens virtuose Phantasie op.8. Og har så samtidig den roen og det overblikket som skal til for å få musikken til å ånde og dens skulpturelle kvaliteter til å tre fram.

Å kunne stikke inn på Troldhaugen og høre slik musikk en ganske alminnelig søndag ettermiddag – det er et privilegium, en gave. Til alle byens musikkelskere. Alle ti.

Ingen kommentarer: