Populær solist

Bergens Tidende Morgen, 05.10.1996

Verk av Beethoven og Brahms
Bergens Filharmoniske Orkester
Valdis Zarins, fiolin
Dirigent: Heinz Wallberg
Grieghallen

Valdiz Zarins med Bergenfilharmonikerne i Grieghallen


Valdis Zarins har vunnet bergensernes hjerte. Det var høy stemning og varme klappsalver da han kom inn i Grieghallen for å spille solostemmen i Beethovens fiolinkonsert. Og tordnende applaus, stående ovasjoner og mange fremkallelser etterpå. Hvilket er fullt forståelig. For det var mye nydelig musikk underveis, fine, musikalske løsninger, sterke detaljer. F.eks. fiolinens tyste, åndeløse gjenkomst mot slutten av første sats. Eller den robuste, kraftige lyden av tre og tarm i tredjesatsens virtuose kadense. Og så er det jo i det hele tatt flott at Harmonien i disse årene har en konsertmester som kan stille opp som solist i et av fiolinlitteraturens største verk. Og slippe godt fra det.

Men når alt dette er sagt, bør det også tilføyes at det var mye i Zarins' tolkning som kunne diskuteres. Det var ufokuserte passasjer der fraseringen manglet dybde, og steder der solostemmen tilsynelatende valgte å ta musikalske snarveier. Spesielt i førstesatsen var det en hektisk nervøsitet over spillet, en uro som også forplantet seg til omgivelsene, og det var som om solist og orkester først kunne slappe av og la musikken strømme fritt hen mot slutten av satsen da den halsbrekkende kadensen var overstått.

Etter pausen: Brahms' fjerde symfoni. Og tid til å glede seg over Heinz Wallberg, en gjennommusikalsk dirigent av den gamle skolen. Sett fra salen kan hans slagteknikk kanskje virke noe forvirrende og uortodoks, men øret tar ikke feil: Her er en dirigent som kjenner sin Brahms og som med omhu og kjærlighet formår å samle hele orkestret, fokusere alle dets energier. I hans tolkning får denne mektige symfonien en pulserende, organisk karakter, med sterke, muskuløse yttersatser som ramme om en varm, kompleks andante og en spøkefull wienerisch allegro.

Ingen kommentarer: