Svisker og mer

Bergens Tidende, 09.03.2003


Essential Guitar
33 Guitar Masterpieces
Decca

Gitarmusikk til en rimelig pris


Det dreier seg om gitarmusikk. 33 gitar mesterverk står det på forsiden av den nye utgivelsen i Deccas Essential-serie. Vel, egentlig er det ikke mesterverk alt sammen. Men likevel helt OK, to samleplater til en rimelig pris. For alle som liker gitar. Alle sviskene er der. Albeniz’ Tango, Tarregas Alhambra, Malaguena. Og selvsagt unngår vi ikke Cavatinaen fra Deer Hunter eller «Du är den enda». Men det er også større, tyngre verk – f.eks. hele Rodrigos Concierto de Aranjuez i en bra innspilning med Pepe Romero. Og i tillegg mange eldre, sjeldent hørte verk. Pluss et par nyere komposisjoner.

Julian Bream og John Williams er solister i et par numre. Men ellers er det kraftig overvekt av spanske gitarister – familien Romero, Paco Pena, Eduardo Fernandez. Gamle Segovia er representert med en superb tolkning av Torroba og en fin Boccherini-transkripsjon. Spansk overvekt er det også blant komponistene, alle de store spanske gitarkomponistene er representert. Men det er også blitt plass til mye annet - musikk av Bach, av Vivaldi, Scarlatti, Marcello. 

Som vanlig i denne serien dreier det seg om temmelig gamle innspilninger. Noen er helt tilbake fra slutten av 1950’årene. Men de har vært i den digitale vaskemaskin og kvaliteten er gjennomgående bra.

Ingen kommentarer: