Skapelsen

Bergens Tidende, 29.01.2014


Arve Henriksen
Chron + Cosmic Creation
rune grammofon

Arve Henriksen på reise i tid og rom

 «Chron» er gresk for «tid». Og notene forteller at platen «Chron» er basert på samples fra hoteller, lufthavner, fly og jernbanestasjoner. Men hvis du tror Supersilent-trompetisten Arve Henriksen vil ha oss med på reise i nåtiden, tar du feil. Han har redigert opptakene, han har lagt synthklanger og elektroniske effekter innover støyen fra modernitetens triste lokaliteter og har konstruert en serie lydskulpturer med titler som peker fire milliarder år bakover i tid.

Platen følger jordens historie fra «the big bang» til den første forekomsten av liv. Og siden det nå dreier seg om en chronozone, et enormt stykke tid, er puls og åndedrett senket. På avgjørende punkter – når jordens skorpe størkner, og når det første liv dukker opp – kommer det såre, vare fraseringer fra Henriksens velkjente trompet, men resten av sporene består av seigt flytende, skimrende klangskyer som beveger seg i uhåndgripelige rom.  

Det klinger godt. «Chron» er en serie velpleide lydcollager, en slags oppdatert ambient musikk tilpasset 2000-tallet. Platen kom i 2012 som en del av Henriksens eksklusive 7-LP boks «Solidification». Hadde du ikke råd den gangen, kan du få den nå for en rimelig penge på dobbelt-cd sammen med «Cosmic Creation», en studioprodusert fortsettelse av Henriksens skapelsesberetning. Her er fremdeles mye vellyd i lydcollagene, men helheten er ikke helt så vennlig som på «Chron». Det er mer intensitet i forløpene, og det er fremmede, skurrende lydbegivenheter som ikke helt lar seg trimme og innordne i velklangen – noe som gir «Cosmic Creation» en skarphet og brodd som jeg av og til savner i «Chron».

Ingen kommentarer: