Duse farger

Bergens Tidende, 08.05.2015


Franz Schubert
András Schiff
ECM New Series
Dobbelt-cd

Schubert slik du aldri har hørt ham før

  
«Heldigvis er Schuberts klavermusikk ennå ikke blitt oppdaget av spesialister som spiller på kopier av gamle hammerklaverer», skrev András Schiff i 1992. Den gang mente han at et klirrende hammerklaver aldri ville kunne fange de myke nyansene i Schuberts musikk. Nå er han kommet på andre tanker. Han har selv anskaffet seg et hammerklaver, ikke en kopi, men et originalinstrument produsert i Wien i 1820, i Schuberts egen by og egen tid.

På den nye dobbelt-cd’en hører vi Schiff spille to av Schuberts store sonater (D 894 og D 935) og i tillegg «Moments musicaux» og fire «Impromptus» pluss litt diverse. Og hvis du trodde du kjente disse berømte verkene, må du tro om igjen – for Schiff og hammerklaveret hans får dem til å blomstre med en uvant, nesten overjordisk klangrikdom. Det gamle instrumentet er inndelt i distinkte klangsoner, og lyden kan i tillegg manipuleres ved hjelp av pedaler. Bassen er lett og lys, noen ganger litt snerrende. Mellomområdet klinger varmt og dempet. Diskanten er knistrende, kvitrende. Og det generelle lydbildet er tørt, med relativt kort etterklang.

Schiff bruker alle det gamle instrumentets klangmuligheter i tolkningene sine. Det er andakt over denne musikken. Alle lag står klart og distinkt. Og Schuberts lynraske stemningsskift får en ekstra dimensjon når de fargelegges med hammerklaverets duse, intime toner. At det ikke er snakk om noe kraftig instrument, er også med til å gi tolkningene karakter. Du merker hele tiden anstrengelsen, det konkrete, fysiske arbeidet som må til for å få hammerklaveret til å åpne seg og gi musikken fra seg.


En overveldende vakker plate. Schubert slik du aldri har hørt ham før.

Ingen kommentarer: