Lisas kveld

Bergens Tidende, 01.04.2006

Lisa Nilsson, sang
Niels Lan Doky, klaver
Mads Vinding, bass
Al Heath, trommer
Bergen Jazzforum
Sardinen

Lisa Nilsson overbevisende i rollen som jazzsangerinne


Glem alt om Bjørn Eidsvåg og «Mysteriet deg» og koselig visepop. Da Lisa Nilsson gjestet Sardinen torsdag kveld, var det jazz som sto på programmet. Og en jazzsangerinne som inntok scenen. Til gagns.

Musikalsk sett kom hun vidt omkring. Grunnstammen i repertoaret var en håndfull klassiske standardlåter med bl.a. «You don’t know what love is» i up-tempo og «All the things you are» i en uvant balladeversjon. Men her var også tilbakelente utgaver av «Corcovado» og «Wave» fra Jobims brasilianske sangbok. Pluss en Mancini-sviske, litt svensk folketone, og mye, mye mer.

I introduksjonen til «Autumn Leaves» siterte bassisten Mads Vinding plutselig Olle Adolphsons «Trubbel», en av Monica Zetterlunds gamle suksesser – kanskje som en liten markering av den tradisjonen Lisa Nilsson her synger seg inn i. Torsdag kveld demonstrerte hun at hun saktens klarer å bli målt med denne tradisjonens målestokk. Stemmen er sterk, teknikken god, og hun har fin fornemmelse for de ulike genrenes krav. Hennes frasering er rytmisk fri. Og hun bøyer og presser det melodiske materialet mot grensene så godt som noen tenorsaxofonist.

Hva mer kan man da ønske seg? Bare lite granne mindre Nilsson, kanskje. Slik at også de tre herrene bak henne hadde fått slippe skikkelig til en gang imellom. Niels Lan Doky på klaver, Mads Vinding på bass og den gamle kjempen Al Heath på trommer – det er en trio som kan spille sokkene av de fleste. Men torsdag var det tydeligvis Lisas kveld: Sangerinne i sentrum, komp i bakgrunnen. Enkelt og greitt. Og kompet var livlig, lydhørt og profesjonelt – men også temmelig diskret og anonymt. Bare et par ultrakorte soloer fra Vinding og Heath antydet hvilke hestekrefter som gjemmer seg i denne trioen. Vi skulle gjerne hørt et par numre der hestene ble sluppet helt fri.   

Ingen kommentarer: