Alvor og ærefrykt

Bergens Tidende, 13.01.2007

Anton Bruckner: Symfoni nr. 8.
Dirigent: Georg Mark
Bergen Filharmoniske Orkester
Grieghallen

BFO på farefull reise gjennom Bruckners musikalske landskap


Jo visst, det er et fryktinngytende verk, dette. Bruckners monumentale åttende symfoni. Når den er på programmet, er det ikke plass til annet. Spilletiden er halvannen time. De fire satsene har store, nesten umenneskelige proporsjoner og krever bredde og ro. Tempobetegnelsene forteller at dette er en symfoni som skal spilles moderato, langsomt og «feierlich» – alvorlig.

Kanskje det var alvoret i situasjonen og ærefrykten for den store oppgaven som var årsaken til at fremføringen torsdag kveld fikk en så nervøs start? Eller kanskje BFO rett og slett hadde hatt for kort prøvetid til å klare dette kolossale verket? Vanskelig å si. Men iallfall slet den glimrende dirigenten, Georg Mark, hardt med å få musikerne og musikken koordinert. Det var usikre innsatser i strykerne, grums i messingblåsere, og selv treblåserne, som til daglig er orkestrets sterkeste kort, hadde problemer i de to første satsene.

Men så, plutselig, roet alt seg. Musikerne fant sammen. Musikken begynte å ånde fritt. Og vi fikk en mirakuløs tolkning av den langsomme tredjesatsen, med lange, seige stigninger fra høydepunkt til høydepunkt på en imponerende musikalsk reise der landskapet hele tiden endret karakter, og der Mark og orkestret både skapte den rette fornemmelsen av himmelsk uendelighet og likevel klarte å bringe musikken ned på jorden igjen, legge den til hvile, fredfullt, eterisk.

Og da var alt lagt til rette for sistesatsen. Som ble spilt energisk og konsentrert, med fremdrift og voldsom spenningsoppbygning frem mot den sterke avslutningen der musikken endelig slår om fra moll til majestetisk, strålende C-dur.

Ingen kommentarer: