Fra platearkivet

Bergens Tidende, 23.10.2013


Bruno Walter: Birth of A Performance
Rehearsal and Performance of Mozart's Linz Symphony (1955)
Naxos

I april 1955 var den gamle østerrikske dirigenten Bruno Walter i New York for å innspille Mozarts Linz-symfoni (nr. 36) sammen med et håndplukket orkester. Det er en ganske kort symfoni. Den fyller ikke mer enn den ene siden på en LP. Men i stedet for å ha enda en symfoni på baksiden, valgte Columbia Records å oppta og utgi orkesterprøvene som supplement. Resultatet ble «The Birth of a Performance», to spennende plater som dokumenterer Walters arbeidsform.

Walter er en dirigent av den gamle skole, myndig, krevende, egentlig ganske autoritær, men samtidig også vennlig og inkluderende. Han kjenner alle musikerne, snakker direkte til hver enkelt og inviterer alle til samarbeid. Og han er utrettelig. Han får musikerne til å spille fraser om og om igjen inntil alt sitter slik han vil ha det.

Det er mye å lære på disse platene – om Walter, om hvordan en av det 19. århundres store dirigenter leste et partitur og arbeidet med sine musikere.  Og om hvordan man får Mozarts melodilinjer til å sveve og synge.

Ingen kommentarer: