Det umuliges kunst

Bergens Tidende, 03.06.2015

Leonardo Vinci: Catone in Utica
Riccardo Minasi, dirigent og fiolinist
Il Pomo d'Oro
Grieghallen

Unge kontratenorer tøyer stemmens grenser

Vi er i Afrika under den romerske borgerkrigen. Cæsar har beseiret Pompeius. Nå drar han til Utica der republikaneren Cato holder stand. Vi møter dem i en italiensk barokkopera fra 1728 skrevet av Leonardo Vinci til tekst av Metastasio. Og som seg hør og bør blir det ulykkelig kjærlighet, konflikter mellom plikt og lyst, intriger og heroiske handlinger. Og tragisk utgang.

Det er kontratenoren Max Emanuel Cencic som har dradd Leonardo Vinci fram fra glemselen. Etter internasjonal suksess i 2012 med Vincis Artaserse turnerer Cencic og kolleger nå med Catone in Utica – der de store heroiske rollene pluss to kvinneroller synges av kontratenorer som erstatning for barokkens kastratsangere.

Catone er en lang opera, full av spektakulære arier, men også med kilometerlange, «tørre» resitativer. Selv med kraftige kutt varer den opp mot fire timer. Men den konsertante framføringen i Grieghallen på mandag føltes egentlig ikke særlig lang. For hva som manglet i fysisk handling, ble oppveiet av overdådige musikalske effekter. Til de grader.

Det spenstige tidligmusikkensemblet Il Pomo d'Oro ledet av en ilter Riccardo Minasi sørget for konstant musikalsk spenning. Og på scenen sto noen av tidens beste kontratenorer, unge sangere som tøyer grensene for hva som er mulig å få til i dette stemmeregisteret.

Juan Sancho og Martin Mitterrutzner sang de to «vanlige» tenorrollene som henholdsvis Cato og Caesars hjelper Fulvio. Ray Chenez framstilte Catos datter Marzia med ømhet og ynde, mens Vince Yi var rasende og bitchy i rollen som den hevngjerrige Emilia. Arbace, Marzias ulykkelige tilbeder, ble sunget med innadvendt sorg og store virtuose utbrudd av sjefen selv, Max Emanuel Cencic.


Men kveldens ubestridte seierherre var den fantastiske Franco Fagioli i rollen som Caesar – med blussende sensualitet i de langsomme numrene og helt ubegripelig eksplosive, ekspressive koloraturer i de store, rasende ariene. 

Ingen kommentarer: