Biblioteker og fjernlån

Kommentar, Bergens Tidende Morgen, 16.05.2000

Bergens Tidende forteller (11.5) at universitetsbibliotekets råd har vedtatt at det skal innføres brukerbetaling på fjernlån, formodentlig fra 1.1.2001. Man vet ikke om man skal le eller gråte. Og i tillegg har bibliotekdirektør Kari Garnes så den frekkhet å si: «Da tenker kanskje folk gjennom om de virkelig trenger all litteraturen de bestiller». Snakk om å skyte seg selv i foten!

Mens vi venter på at biblioteksdirektøren kommer med en offentlig unnskyldning, er det kanskje på sin plass å repetere noen få, enkle kjensgjerninger:

Et universitetsbibliotek er et bibliotek som betjener et universitet. Derav navnet.

Et universitet er en institusjon som driver med forskning og forskningsbasert undervisning.

Å lese bøker og tidsskriftartikler, å sette seg inn i de enkelte fagfeltenes historie, å bruke deres standardverk, å holde seg orientert og oppdatert om hva som skjer i den aktuelle nasjonale og internasjonale forskningen - det er en vesentlig del av det arbeidet som forskere og studenter utfører på et universitet.

I så måte er biblioteket et av de viktigste arbeidsredskapene forskere og studenter har, ja, på visse fagfelt er det sannsynligvis det viktigste. Spør du vanlige ansatte på et av landets humanistiske eller samfunnsvitenskapelige fakulteter om hva som er den viktigste forutsetningen for bra forskning, er svaret som regel: et velfungerende forskningsbibliotek. Spør du om hvilket enkelttiltak som mest dramatisk ville forbedre forskningssituasjonen deres, er svaret dessverre ofte det samme: et velfungerende forskningsbibliotek. For de norske universitetsbibliotekene er nettopp ikke velfungerende. Målt med vanlig internasjonal standard er de desidert dårlige. Dette gjelder også  UBB, universitetsbiblioteket i Bergen - som til og med også kommer dårlig ut i nasjonal sammenheng.

Det hjelper fint lite at de ansatte på UBB er faglig oppdaterte og vennlige og hjelpsomme - når samlingen som helhet bærer preg av årtiers økonomisk sultefôring og administrativ vanrøkt. Alle som bruker biblioteket regelmessig, kjenner de problemene denne situasjonen medfører.

Hva gjør man når det lokale forskningsbiblioteket ikke fungerer tilfredsstillende? Man låner bøker og tidsskrifter på andre bibliotek. At forskere og studenter i dag kan gå på Internett og se presist hvilke bøker og tidsskrifter som er tilgjengelige andre steder i Norge, er sannsynligvis den viktigste forbedringen på biblioteksfronten i mange, mange år. For i dag kan fjernlån i noen grad kompensere for de lokale manglene.

Alt dette kan oppsummeres ganske enkelt: Forskere og studenter låner bøker og tidsskrifter andre steder fordi de ikke finner hva de trenger på det lokale universitetsbiblioteket.

Men bibliotekdirektør Kari Garnes mener altså at folk bør tenke gjennom «om de virkelig trenger all litteraturen de bestiller». For som hun sier: «Det koster oss mye tid og penger å få lånt bøker og tidsskrifter fra andre bibliotek».

Det er beklagelig at departementet og universitetsledelsene rundt om i landet ikke har skjønt at velfungerende biblioteker er en av de viktigste forutsetningene for å heve den almene forskningsstandarden i Norge. Men i Bergen blir saken selvsagt ikke bedre av at bibliotekets egen direktør ikke har skjønt det mer allmenne poenget med biblioteker. Hun mener åpenbart at folk ikke burde låne bøker i det hele tatt - eller, hvis det ikke kan unngås, så må det i hvert fall være så få bøker som mulig. Hun mener at forskere og studenter egentlig ikke, dypest sett, trenger de bøkene de bestiller - og at de, generelt, bare er en urimelig plage som koster bibliotekspersonalet tid og penger. Flott signal fra en leder av en serviceinstitusjon!

Ingen kommentarer: