Musikalske overraskelser

Bergens Tidende, 03.12.2007

J. S. Bach: Juleoratoriet, del 1,2,3 og 6
Solister: Isa Katharina Gericke (sopran), Tim Mead (alt), Charles Daniels (tenor), Dawid Kimberg (bass)
Collegium Musicums kor og orkester
Dirigent: Nicholas Kraemer
Korskirken

Collegium Musicums åpner julemåneden


Det er første søndag i advent. Og tradisjonen tro fremfører Collegium Musicum Bachs juleoratorium i Korskirken. Tradisjoner er gode å ha. Men det hjelper når man også kan by på musikalske overraskelser underveis. Som i år da kollegiet hadde hentet den engelske tidligmusikkeksperten Nicholas Kraemer til byen som dirigent sammen med en håndfull interessante solister.

Kraemer markerte fra første takt i «Jauchzet, frohlocket» at han satset på en lett, dansant tolkning med skarpe, rytmiske aksentueringer. Og han hadde tydeligvis orkestret med seg. Det var gjennomgående flott orkesterklang med strålende barokktrompeter i toppen, og det var i tillegg flotte soloinnsatser fra fløytene og oboene. Koret hadde en del gode innsatser i forte-satsene, men både herre- og damestemmene slet en del med fylden og intonasjonen i de avdempede partiene.

Blant sangsolistene merket vi oss Dawid Kimberg som sang en sterk, moderne versjon av bass-stemmen, og tenoren Charles Daniels som i rollen som evangelisten økonomiserte ganske mye med stemmen underveis for så av og til å smelle til med voldsom intensitet i uttrykket. Altstemmen ble sunget skarpt og presist – av og til med nesten overjordisk klang – av kontratenoren Tim Mead. Den norske sopranen Isa Katharina Gericke hadde ikke mye å synge på, men gjorde en god innsats sammen med Kimberg i «Herr, dein Mitleid».

Ingen kommentarer: