På vei ut i verden

Bergens Tidende, 02.12.2009


Kayak
Kim Johannesen, Svein Magnus Furu og Tore T. Sandbakken
AIMSound City


The Eco Logic
Kim Johannesen og Svein Magnus Furu
Creative Sources

Nye plater med unge, norske jazzmusikere


Årets funn – skrev anmelderne siste år da Petter Wettre ga ut «Appetite for Structure». Og da snakket de verken om platen eller om Wettre selv, men om en av hans musikere – den nye, norske gitaristen Kim Johannesen.

Han er bare 24 år, spiller i et utall av grupper, og her på slutten av året er det blitt til to nye plater. Den ene heter «Kayak» – som også er navnet på en av låtene og kanskje også navnet på trioen som foruten Johannesen selv består av saksofonisten Svein Magnus Furu og trommeslageren Tore T. Sandbakken. Platen er støttet av Fond for utøvende kunstnere, og de tre musikerne har i tillegg fått støtte fra Jazzforum og UD til en lanseringsturné som startet på mandag og tar dem til jazzklubber i New York og Boston.

Hva og hvordan spiller de da? Formatet med gitar som erstatning for klaver og bass minner selvsagt om Paul Motians trioer fra 1980-tallet og fremover, og Kayak plasserer seg også i noenlunde samme musikalske område: fritt improviserende, laid-back jazz av nyere årgang med utgangspunkt i selvkomponert materiale. Her er skjeve, frie Ornette Coleman’ske melodilinjer, her er fjelljazz med Furu i store utbrudd på tenorsaxen, og her er også mer folksy melodier – for eksempel låten «Passing Stations» som stemningsmessig ligger tett opp til Keith Jarrett og Garbareks «Country».

Både Johannesen og Furu er lyriske gemytter. Det er luft og svev i musikken deres, men det blir også litt vel mange stillestående improvisasjoner over enkle akkordrekker. Og det meste går i midttempo eller langsommere. Det kunne gjerne ha vært noe mer spark i samspillet av og til – spesielt i betraktning av at både Furu og den fine trommeslageren Sandbakken tydeligvis har en del mer de kunne ha sagt under de rette omstendighetene.

Kim Johannesen og Svein Magnus Furu er sammen på en annen ny plate – «The Eco Logic» som er utkommet på det portugisiske platemerket Creative Sources. Her har duoen stort sett sluppet tilknytningen til jazztradisjonen og bruker i stedet instrumentene til å bygge opp store lydlandskap. Det er en del tomgang her, men av og til oppstår det noe merkelig, sårt i sammenstøtet mellom Johannesens gitar og Furus saksofoner.

Ingen kommentarer: