Personligheten i detaljene

Kommentar, Bergens Tidende, 09.09.2007

Det er de spontane ytringene og de ørsmå forsnakkelsene som røper hva som egentlig foregår. Det er i språkets sprekker at de virkelige holdningene kommer frem


Alle vet at politikernes striglede valgtaler og partienes strømlinjede pressemeddelelser ikke forteller noe som helst om hva saken egentlig dreier seg om. Skal man forstå hva som foregår i det politiske livet, må man lære å lytte til undertonene, understrømmene, de raske, spontane ytringene, de ørsmå forsnakkelsene. Det er her, i språkets sprekker, at vi møter de virkelige, politiske holdningene. De gamle mente at Gud åpenbarer seg i detaljen. I dag kan det av og til virke som om det er en helt annen herre som kommer til syne der. I hvert fall er det ikke alltid spesielt hyggelig å høre hva som plutselig kommer fossende ut når munnen renner over med det som en politikers hjerte – egentlig – er fullt av.

Det har vært rik anledning til å utforske dette fenomenet i løpet av de siste ukers valgkamp. Ta for eksempel historien om Per Ditlev-Simonsens skattesnusk. Mens saken herjet som verst i mediene, gikk de gamle Høyre-toppene ut i åpent opprør mot partileder Erna Solberg og forsøkte å bagatellisere det hele med kjappe utsagn av typen: «Åh herregud da! Hvem kan vel med hånden på hjertet si at de aldri har hatt et par millioner på en skjult konto i Sveits?»  Og i Dagsavisen (21.8.09) kom Bergens ordfører Friele høyt opp på banen og forklarte at de egentlig skyldige var de «sjofle angiverne» som på «nedverdigende» måte hadde avslørt Ditlev-Simonsen. Detaljer, detaljer.

Senere på dagen var Friele blitt noe mer ordknapp, og en BT-journalist stilte i stedet Høyres ordførerkandidat Trude Drevland det betimelige spørsmålet: «Skattesnusket til Per Ditlev-Simonsen bidrar til økt politikerforakt, mener Erna Solberg? Hvilken mening har du om det?» (BT, 21.8.07). Og fikk prompte dette svaret fra Drevland: «Du får ingen meninger om den saken, frøken, hos meg. Den håndteres av andre».

«Frøken» – en detalj, jo visst. Men er det ikke en hel verden, et helt sosialt miljø, en hel personlighet som trer frem i dette lille ordet? Jeg har aldri møtt Høyres ordførerkandidat, men jeg føler at kjenner henne nå, at denne lille notis i avisen har fortalt meg mer om henne, enn jeg kan lese i noen renskuret valgbrosjyre. Jeg har forstått at hun er en person som blir sterkt irritert over ubekvemme spørsmål, og at hun, kanskje især, blir irritert hvis det er en ung kvinne som spør. Lille frøken journalist – kanskje brukte Drevland ordet «frøken» for liksom-spøkefullt å markere en viss aldersavstand mellom seg selv og journalisten. Men det ligger selvsagt også en sterk markering av makt og autoritet i dette ordet. Det er nå en gang «frøken» man sier når man tiltaler de underordnede kvinnene, hjelpepersonalet, servitrisene, ekspeditrisene og, ikke minst, når man irettesetter hushjelpen og alt det andre tyendet hjemme i villaen. «Du får ingen meninger om den saken, frøken, hos meg». Ikke prøv deg, Frøken Detektiv. Gå hjem, Frøken Nesevis, dette har du ikke noe med. «Denne saken håndteres av andre, sier Drevland». Vi har folk som tar seg av slikt. Jeg bryr meg ikke. Og da skal en liten frøken som deg heller ikke bry seg.

Hvis man ønsker flere eksempler på slike spontane og avslørende utsagn, er det bare å åpne avisen eller slå på radioen. I et ubevoktet øyeblikk forteller Oslo-Høyres Toril Fiskerstrand til NRK at negre snylter på fellesskapet (4.9.09). Det er ille nok, men det synspunktet har Frps Oslo-ordfører Svenn Kristiansen overhodet ingen mening om, sier han til NRK (6.9.09), og tilføyer senere på dagen at grunnen til at han ingen mening hadde, var at «intervjuet kom brått på».

Slike episoder der politisk ukorrekt slam og grums i ubevoktede øyeblikk slipper gjennom den rasjonelle tankens sensur, er det rene marerittet for partienes hærskarer av medierådgivere og kommunikasjonseksperter. Deres oppgave er nettopp å tette sprekkene, å pusse over, å forhindre at alt det uryddige ugresset bak muren får lov å presse seg frem. Men det hender også av og til at de i sin iver for å gjøre partiene og politikerne presentable, konstruerer en mediepersonlighet som er i åpenlys konflikt med den faktiske personligheten bak fasaden. Også dette har valgkampen gitt fine eksempler på. Oppstusset omkring Ditlev-Simonsen er igjen et opplagt eksempel.

Tross alle dolkestøtene fra sine egne hadde Erna Solberg håndtert denne saken på en gjennomført ryddig og fornuftig måte. Men da hun møtte opp på NRKs valgmøte i Bergen (21.8.09), hadde noen kvikke kommunikasjonseksperter tydeligvis rådet henne til å komme «mer på offensiven» som det heter i de kretsene. Resultatet ble den famøse sekvensen der hun anklaget Jens Stoltenberg for skattesnusk uten å ha gjort hjemmeleksene sine. Det var hjerteskjærende å se denne sekvensen den gangen, og det er fremdeles hjerteskjærende å se den igjen – ikke fordi Solberg arbeider seg opp til tragisk fallhøyde og blir skutt ned av Stoltenberg, men fordi hun med ørsmå detaljer – en ubekvem kroppsholdning, en skjelvende, løftet høyrehånd, en stemme som nesten slår over i falsett – tydelig markerer at hun vet at dette er en dårlig sak, og demonstrerer at det ikke er henne selv, ikke henne selv personlig, som taler.   

Ingen kommentarer: