Årets plater, 2013

Bergens Tidende, 21.12.2013

Oppdagelsesreiser
Riccardo Chailly og Leipzig Gewandhausorchester fjerner hundre års avleiringer fra Brahms’ symfonier (Decca) og oppdager en finstemt klangpalett under tradisjonens mørke ferniss.

András Schiff spiller på gamle flygeler og finner frem glemte klanger og myke stemninger fra en forsvunnet verden i Beethovens Diabelli-Variationen (ECM New Series).

Det er europeiske konsertopptak fra 1969 i Sonys andre «bootleg»-utgivelse med Miles Davis Quintet.  På tre cd-er og en dvd hører og ser vi Davis, Wayne Shorter, Chick Corea, Dave Holland og Jack DeJohnette på stormfulle oppdagelsesreiser inn i et ukjent, elektrisk landskap.

Store stemmer
Barytonen Matthias Goerne er uovertruffen i det romantiske lied-repertoaret. At han også har sans for moderne musikk, viser han med skarpe tolkninger av Hanns Eislers sanger fra det amerikanske eksilet og fra 1960-tallets DDR (harmonia mundi).

Anna Netrebko har vært i platestudiet for første gang på fem år. Ariene på platen «Verdi» (Deutsche Grammophon) avslører at stemmen hennes er mørkere nå og at den også er blitt enda mer uttrykksfull, enda mer dramatisk.

Norsk nåtid
Det er klassikerne som dominerer på platemarkedet, men Rolf Gupta minner oss om at det fremdeles finnes levende komponister, også i Norge. På platemerket Aurora presenterer han og Oslofilharmonien fem verk av Lars Petter Hagen, fem stykker sart, vakker musikk som ikke likner noe annet du har hørt. 

Fra nærmiljøet
I Bergen står Hansakvartetten øverst på seierspallen i år. Deres innspilling av Fartein Valens strykekvartetter (2L) imponerer med gnistrende samspill og innforståtte tolkninger av Valens særegne musikalske univers.

Avskjed
Musikken mistet mange store skikkelser i 2013, blant andre Patrice Chéreau, den franske regissøren som innvarslet det moderne regiteatret med sin sensasjonelle oppsetting av Wagners Ring i Bayreuth i 1976.

Blant jazzmusikerne minnes vi den stillferdige, tørre gitaristen Jim Hall, «gitarens Paul Klee» som Jan Erik Vold en gang kalte ham.

Ingen kommentarer: