I bortforklaringenes tid

Kommentar, Bergens Tidende Morgen, 20.01.2002

Norsk Gallup har lagd en undersøkelse. Om bergensere og Bergen. Tallenes tale er tydelig og klar: Bergenserne er veldig misfornøyde med forholdene i byen, langt mer misfornøyde enn landsgjennomsnittet. Spesielt er de misfornøyde med det kommunale tjenestetilbudet.

Dette er virkelig ikke bra, sier de oppe i rådhusets øvre etasjer. Noe må gjøres. Straks. Her trenges det massiv bortforklaring. Straks. Straks.

Og derfor skynder byrådleder Anne-Grete Strøm-Erichsen seg å snakke om noe annet. Om vareutvalget i byens butikker, for eksempel. Eller om bondeungdomslaget. Og byråd Tom Knudsen drar en liten vits om de høytutdannede. For slikt er alltid populært, vet han.

At bergenserne er mer misfornøyde enn landsgjennomsnittet, skyldes at de syter mer enn landsgjennomsnittet, forklarer politikerne. Og journalistene hjelper dem så godt de bare kan. De går på gaten og finner fem som ikke mener det er noen spesiel grunn til å klage. Og de finner en Bergens-kjendis som kan fortelle at syting er en del av folkekulturen.

«Alle bergensere har en lengsel etter det fullkomne», sier han. Det er nok mulig. Etter å ha lest oppslagene i BT 18.1. lenges man i hvert fall etter en litt mer fullkommen verden. En verden der politikere forholder seg til saken. Og der journalistene ikke hjelper dem med bortforklaringene.

Ingen kommentarer: