Fra soverommet

Kommentar, Bergens Tidende Morgen, 27.01.2002

«Forrige fredag hadde Marianne 17 menn på soverommet sitt». På bildet i avisen smiler hun stort, hun er tydeligvis kjempefornøyd. Men så er dette da også en annonse for Eiendomsmegler 1. Og det er visning det dreier seg om. Som det står med liten skrift under bildet: «Etter visningen kom fire av dem med bud på leiligheten hennes».

Var det da slett ingen kvinner på denne visningen? Bare 17 menn? Og var de 17 potensielle kjøperne bare innom soverommet til Marianne? Var de slett ikke interessert i resten av leiligheten?

Det er naivt å spørre om slikt. Man fatter jo vitsen med en gang. Hele poenget med denne annonsen er naturligvis at vi skal tro det er snakk om et gang bang. Liksom vi skal tro at det er snakk om innbrudd når vi i en annen annonse fra samme firma leser: «I går kveld gjennomsøkte to fremmede menn leiligheten til Ruth». De to mennene var ikke tyver, de var meglere som skulle sette takst på leiligheten, fremgår det av teksten under bildet av den smilende Ruth. Som lesere skal vi starte med å bli lurt, deretter skal vi lese løsningen under bildet. Og more oss av dette trikset.

Hvorfor virker disse annonsene så usmakelige? Og så håbløst forældede? Selvsagt fordi de bruker klassiske sexistiske stereotypier som blikkfang, selvsagt fordi de så skamløst spiller på gamle Männerfantasien om orgier og villige kvinner. Neste annonse i serien vil formentlig fortelle at «Forrige fredag hadde Trygve 17 kvinner på soverommet sitt».

I tillegg er annonsene helt hjelpeløse – som annonser betraktet. De forteller oss at Eiendomsmegler 1 er et firma som mener det er lurt å vekke oppmerksomhet med smålumre tvetydigheter. Og forteller dermed temmelig direkte hvordan firmaet betrakter de potensielle kundene sine.

Ville du kjøpe en brukt bil av denne mannen? spurte Demokratene i sin tid, og viste et bilde av Nixon. Vil du kjøpe en eiendom av en megler som i utgangspunktet mener at du er enfoldig og primitiv? - kunne man tilsvarende spørre seg selv. Vil du betro en av de største økonomiske transaksjonene du noensinde kommer til å gjøre i livet ditt til et firma som mener at du i virkeligheten er en ganske enkel sjel som det går an å hanke inn ved hjelp av et par gutteromsvitser? Nei, vel?

Ingen kommentarer: