En skattkiste

Bergens Tidende, 27.04.2005


Bellini: Norma
Maria Callas, sopran
Scala-operaens kor og orkester
Tullio Serafin, dirigent
Naxos

Eventyrlige, nyrestaurerte Callas-innspilninger på Naxos


Rollen som Bellinis Norma gjorde Maria Callas til superstar. Hun sang rollen på alle de store scenene i Italia, og hun fikk det store internasjonale gjennombruddet da hun debuterte med den på Covent Garden i London i 1952 og senere på Metropolitan i New York i 1956.

Den første platen med hennes tolkning av denne rollen kom i 1954, innspilt med Scala-operaens kor og orkester. Den er nå gjenutgitt på Naxos – sammen med en skattkiste av andre Callas-klassikere. For copyrighten til de gamle innspillingene er gått ut. Og det har fått Naxos-folkene til å gå i gang med et grandiost prosjekt, der tryllekunstneren Mark Obert-Thorn finner frem gamle LP-plater og renser lyden opp – og oppnår et fantastisk resultat.

Klangen er dyp, skarp og klar – betydelig bedre enn man noensinne har hørt disse innspilningene før. Og midt i det hele stråler den unge Callas. Med en stemme som har et dramatisk uttrykk og en sårbarhet man aldri har hørt, verken før eller siden.

En stor, overveldende, bevegende opplevelse, med andre ord. Og etterpå er det så hennes versjoner av Donizettis Lucia di Lammermoor og Verdis La Traviata, av Bellinis I Puritani, Puccinis Tosca og Ponchiellis La Gioconda.

Og så er dette oven i kjøpet billige plater! Spring til platebutikken, folkens!

Ingen kommentarer: