Spennvidde

Bergens Tidende, 31.01.2006


Bach, Schönberg, Valen
Bergen Domkantori
Bergen Digital



Frå ottesong til elveleik
Kormusikk av Eivind Groven
Bergen Domkantori
Bergen Digital

To ny plater med Bergen Domkantori


Tar vi Bergen Domkantori for gitt? Er vi tilbøyelige til å glemme at vi i denne byen har et kor i det absolutte toppsjiktet? Kanskje det. Men da er det bare å sette en av disse nye platene på cd-spilleren og la seg blåse overende. Av den store, flotte klangen. Av den knivskarpe artikulasjonen. Av den klare linjeføringen.  Og av den imponerende spennvidden i repertoaret. 

På den ene platen trekker Magnar Mangersnes og koret en interessant musikkhistorisk linje fra Bachs kjente «Jesu, meine Freude» (BWV 227) frem til Fartein Valens dissonante motetter fra 1930-tallet. Og setter i tillegg Valens tidlige korverk «Der Psalm 121» fra 1911 opp i en tankevekkende konstellasjon med Arnold Schönbergs «Friede auf Erden», et senromantisk verk skrevet før det store spranget ut i det atonale.

På samme tid som Valen eksperimenterte med avansert, komplekst linjespill i motettene sine, skrev Eivind Groven korverk basert på norsk folketone. På den andre platen presenterer Mangersnes og koret et utvalg av Grovens verker fra 1930-tallet og senere. Platen tegner et interessant bilde av Groven som komponist i spennet mellom tradisjon og personlig uttrykk. Det er snakk om 16 relativt korte verk – som man nok skal høre i små porsjoner. Spiller man dem i et strekk, blir de litt for enslydende og ensformige.

Begge platene er utstyrt med informative teksthefter.

Ingen kommentarer: