Klaverets poet

Bergens Tidende, 22.09.2010


The Poet Speaks
Liv Glaser
Simax Classics

Liv Glaser feirer bursdag med flott Schumann-utgivelse


Det er den omvendte verden. En bursdag der bursdagsbarnet selv kommer med den beste presangen.

Liv Glaser fyller 75 år på torsdag. Og feirer begivenheten med å gi oss denne fine platen på Simax. Det er klavermusikk av Schumann i gavepakken. Først «Album für die Jugend» (op. 68), den store samlingen av småstykker han skrev i årene omkring 1850 som en gave til datteren Marie, en av klaverspillets mange, små nybegynnere. Og etterpå «Kinderszenen» (op. 15), de korte, konsentrerte klaverstykkene han skrev for å minne verdens fullbefarne pianister om barndommens lengsler og drømmer.

I Glasers tolkning får disse to samlingene en stilriktig tolkning og platen er samtidig et tilbakeblikk på hennes eget liv som pianist, et liv som blant annet startet med «Album für die Jugend». Mange barn har sittet på klaverkrakken og strevet med dette albumet og disse stykkene – som ikke er spesielt enkle. Når Glaser spiller dem, legger hun alle sine erfaringer fra et langt musikalsk liv inn i tolkningen og åpner opp stykkene, demonstrerer at dette er skikkelig musikk, og klarer samtidig å få fram den barnslig naive og undrende holdningen som hele tiden ligger under musikkens overflate.

Platen heter «The Poet Speaks»  dikteren taler. Det er snakk om en engelsk oversettelse av «Der Dichter spricht», tittelen på det siste stykket i «Kinderszenen». Og det er en ganske dekkende tittel på platen som helhet. For her er det nettopp en dikter som taler, en klaverets poet. Glaser spiller de korte stykkene i «Kinderszenen» rett fram, klart og nøkternt, og klarer likevel med enkle midler å få formidle hver enkelt stykkes særlige, lyriske og poetiske karakter.

Det er en lett og frisk stemning over hele platen, noe som blant annet henger sammen med at Glaser spiller musikken på et fortepiano fra omkring 1830, signert Gottlieb Hafner, i Wien. Det gamle instrumentet gir framføringen klarhet og oppdrift. Og minner oss samtidig om at Glaser framdeles er en eksperimenterende kunstner. I moden alder forlot hun pianistens slagne landevei og ble spesialist i tidsriktig oppførelsespraksis. På platen kan vi nyte resultatet av hennes musikalske nysgjerrighet og hennes lyst til å gå sine egne veier.

Ingen kommentarer: